Obnova a dělnické prostředí

Pro Pierra byly všechny oblasti života polem pro možnou evangelizaci. Na druhé straně viděl v každém člověku talent, zvláštní charisma pro evangelizaci, jež bylo třeba objevit a rozvíjet. Francis Kohn byl členem odborů, a tak ho Pierre nasměroval k evangelizaci v prostředí, které mělo blízku k dělnictvu. Rozhodli se společně něco udělat a pozvali asi deset lidí z obnovy. Většina z nich nebyla členy tehdy vznikající komunity Emmanuel.

Konal se první víkend, při kterém se rozhodli vyloučit teoretické debaty. Zavázali se k modlitbě k Duchu svatému a k osobnímu sdílení. Jednotliví účastníci už byli angažovaní v CGT nebo v CFDT, další zase v ACO nebo v socialistické straně. A zrodila se „Obnova a svět dělníků“. Účastníci byli šťastni, že se mohli společně modlit a pomáhat si v pracovním životě. Současně s duchovním prohlubováním vzrůstal požadavek spravedlnosti. Po prvních třech setkáních přenechal Pierre odpovědnost za celou věc Francisovi. První skupina se postupně zvětšovala a začaly se konat víkendy jednou za čtvrt roku.

„Obnova a svět dělníků“ se stala příležitostí pro ty, kteří v hnutích Katolické akce nenašli pochopení pro svou otevřenost k charismatické obnově. Našli místo pro sdílení a rozvíjení nového dechu. Například jedna zkušená odborářka, která byla členkou modlitební skupiny, jednoho dne zjistila, že má a priori hlubokou nenávist ke svému šéfovi. V jejím srdci nastal konflikt. Cítila, že se má změnit, ale nebyla toho schopna. Jednou si uprostřed modlitební skupiny klekla a poprosila: „Pomodlete se, abych dokázala odpustit.“ O několik dnů později poprosila v rozhovoru se svým šéfem o odpuštění. Toho dne se všechno změnilo. Jako zástupkyně zaměstnanců teď snadno dosáhla toho, oč bojovala po celé roky: úpravu pracovní doby, zrušení píchaček a podobně. Ovzduší podniku to prospělo a přitom vůbec neutrpěla sociální spravedlnost, ba právě naopak.

Od roku 1979 se v rámci letních setkáních v Paray-le-Monial konala i setkání Obnovy a světa dělníků.+ Úlohy Francise Kohna, který vstoupil do semináře v Římě, se ujala Marie-France Delaportová, která pracovala v CFDT v oblasti obchodu. Pořádaly se také regionální víkendy s nejrůznějšími dalšími akcemi.

Oheň naděje – Pierre Goursat, zakladatel komunity Emmanuel, str 88