Synoda: Tichomořské diecéze vyzývají katolíky, aby "nastoupili na loď".
Podle biskupa Ryana Jimeneze se katolíci na tichomořských ostrovech snaží udržet dynamiku synody a vyzývají všechny, aby "nasedli do člunu".
Devin Watkins
Synoda o synodalitě nadále nabízí katolíkům na celém světě příležitost "nasednout do člunu" a pomoci církvi naučit se lépe naslouchat.
Katolíci v celém Tichomoří nedávno využili příležitosti připravit se na druhé zasedání synodního generálního shromáždění, které se uskuteční v říjnu letošního roku.
"Ještě není pozdě nastoupit do člunu" tvořilo téma online rozhovoru, který pořádaly diecéze Severní oblasti Tichomořské biskupské konference (CEPAC).
Předseda CEPAC, biskup Ryan Jimenez, pro Vatican News uvedl, že akce byla otevřená všem zájemcům, nejen těm, kteří se zúčastnili místní konzistoře synody, jež začala koncem roku 2021.
Biskup filipínského původu působí od roku 2016 jako biskup diecéze Chalan Kanoa na ostrově Saipan v americkém společenství Severní Mariany.
Nastupování do lodi
V dokumentech a diskusích pro synodu se často používá biblický obraz stanu, převzatý z proroka Izajáše (54,2): "Zvětši prostor svého stanu."
Jak však poznamenal biskup Jimenez, obraz stanu má v Tichomoří, kde tajfuny mohou způsobit rozsáhlé škody, jinou konotaci.
Ačkoli se katolíci z tichomořských ostrovů snažili do tohoto obrazu zapojit, synodální diskuse v regionu našly větší ohlas u obrazu kánoe.
"Mysleli jsme si, že loď je prostě každodenní zkušenost nebo obraz, se kterým se lidé mohou ztotožnit," řekl biskup Jimenez. "Je blízký vlastní zkušenosti."
Rybáři tráví většinu času na lodích a lidé často používají čluny k přepravě z jednoho ostrova na druhý.
Zároveň loď symbolizuje také církev, jak naznačuje obraz lodi sv. Petra
"Mezikulturnost" v duchu synody
Biskup Jimenez uvedl, že synoda také zdůraznila význam "interkulturality" namísto "multikulturality", zejména v Tichomoří, které je domovem mnoha různých kultur.
Interkulturalita by skutečně podpořila vzájemnou interakci, protože všichni jsme údy jednoho Kristova těla, na rozdíl od "multikulturní" církve, kde pouze uznáváme existenci jiných kultur," řekl. "Když však existuje interkulturalita, vzniká dynamika, kdy - bez ohledu na etnickou příslušnost, původ nebo rasu - jsme schopni být spolu v duchu synodality, protože jsme jedna církev."
Nechat Ducha, aby vedl proces
Jak biskup Jimenez poznamenal, výzvy zůstávají, protože synoda postupuje směrem k druhému zasedání 16. řádného generálního shromáždění v říjnu.
Přiznal, že někteří kněží se "neúčastní" a dodal, že problémem je také internetové připojení, když se snažíme zapojit katolíky v oblastech, kde není spolehlivé spojení.
Navzdory těmto problémům biskup Jimenez uvedl, že jeho diecéze Chalan Kanoa se snaží vytvořit experimentální "synodální farnost", která bude nakonec fungovat jako průvodce diecézí.
"Je to proces," řekl. "Jsme povoláni k tomu, abychom byli v tomto procesu trpěliví a nechali Ducha, aby s naší spoluprací pracoval, jak řekl papež František: 'Duch svatý je protagonista'."
https://www.vaticannews.va/en/church/news/2024-03/synod-synodality-cepac-pacific-ryan-jimenez-saipan.html