Mezinárodní evangelizační škola

Evangelizace na ulici, svědectví ve školách, setkání v Paray-le-Monial a rozmach aktivity Mladí pro Ježíše, to vše přineslo příval mladých konvertitů a povolání k evangelizaci. Pierre Goursat založil v roce 1984 pro jejich formaci Mezinárodní evangelizační školu. Šlo mu o to, aby noví evangelizátoři byli solidně připraveni.+ Jejím prvním ředitelem se stal Francis Kohn, který právě přijal jáhenské svěcení a dokončoval studiem teologie 65. Spolu s ním tam působilo několik mladých vyučujících teologie a biblistiky, pomáhali i někteří zkušení teologové a moralisté jako otec Raffin, otec de Monléon a další.

Evangelizační škola začínala v jižní části Paříže ve Wissous. Bylo to v domě, který komunitě zapůjčili Collaborateurs paroissiaux du Christ-Roi.+ Jednou přednášel Bernard Peyrous+ dějiny církve. Jako by byl veden vnitřním hnutím, zaměřil náhle svou výuku na dějiny misií ve farnostech. Přešel od historie k současnosti a poukázal na význam a aktuálnost takových misií v dnešní době. „Byl jsem sám tak trochu překvapen naléhavostí své exhortace, když do místnosti vstoupil Francis Kohn. Právě měl nečekaný telefonický rozhovor s otcem de Monléon, který naléhal na neodkladnost misií ve farnostech.“ O několik týdnů později zahájil Francis se studenty evangelizační školy misie.

V současnosti se evangelizační škola nachází v Paray-le-Monial. Další vznikla v bavorském Birkensteinu. Přispěla k milosti mnoha povolání ke kněžství a k zasvěcenému životu, které tam byly rozpoznány nebo se upevnily, stejně jako mnoho povolání laiků angažovaných ve světě práce a kultury.

Dříve než se budeme věnovat misiím ve farnostech, které byly pro Pierra velkou radostí, musíme se zastavit u evangelizace manželů a rodin. Misie se totiž mohly rozběhnout právě díky mladým a manželským dvojicím.

Bernard PEYROUS a Hervé-Marie CATTA, OHEŇ NADĚJE. Pierre Goursat, zakladatel komunity Emmanuel

str 86

https://www.emmanuel.cz/wp-content/uploads/2014/05/ohennadeje.pdf